
În timpul efectuării măsurătorilor se recomandă ca orientarea corpului să fie cu fața spre oglindă, în scopul de a se putea observa de către cel care efectuează măsurătorile, dacă așezarea centimetrului pe părțile mai proeminente ale corpului este corespunzătoare, cât și pentru a se stabili mai precis forma corpului. La corpul privit din spate se poate observa dacă umerii sunt egali, dacă sunt la același nivel, dacă sunt drepți sau coborâți, de asemenea se poate observa forma abdomenului, a soldurilor cât și forma picioarelor.
Circumferința bustului se determină așezând centimetrul în jurul corpului pe direcție orizontală; se va avea în vedere să cuprindă partea cea mai proeminentă a bustului.Această măsură se va efectua în întregime, dar se înscrie numai jumătate din valoarea ei. Circumferința abdomenului se va determina în același fel ca și la circumferința bustului numai că se va avea în vedere sa fie cuprinsă partea cea mai proeminentă a abdomenului.
Lățimea spatelui reprezintă distanța măsurată între cele două puncte de marcare a spatelui (brațele se întâlnesc cu corpul). Această măsură se ia în întregime și se notează jumătate din valoarea ei.
Lățimea pieptului se determină prin măsurarea liniei care unește cele două puncte de marcare a liniei feței trunchiului, pe direcția cea mai proeminentă a acestuia.
Înălțimea umerilor reprezintă distanța măsurată de-a lungul coloanei vertebrale; între punctul acromion (Apofiză a omoplatului în formă de spatulă, care se articulează cu clavicula) și marginea superioară a unei panglici trecută pe sub axile (sub braț).
Lungimea pieptului până la bust reprezintă distanța măsurată de la partea cea mai proeminentă a bustului (punctul mamelonar), dintr-o parte a pieptului, până în același punct din partea cealaltă a pieptului.
Lungimea umărului reprezintă distanța între baza gâtului și punctul acromion (încheietura umărului).
Lungimea exterioara a bratului reprezinta distanta intre incheietura bratului si incheietura mainii. Bratul este lasat liber de-a lungul corpului.
Lungimea pantalonului pe partea interioară sau lungimea pasului se determină prin a se măsura din punctul de unire al picioarelor pana la baza încălțămintei în partea din față.
Lungimea laterală reprezintă distanța între linia de talie (sau linia de betelie a pantalonului) și baza încălțămintei, măsurată pe partea laterală a corpului și vertical în partea cea mai plină a coapsei.
Lărgimea pantalonului, jos la terminație este o măsură a cărei valoare se stabilește în funcție de modă sau după cerințele clientului.
Grosimea genunchiului reprezintă perimetrul maxim al genunchiului, măsurat la nivelul punctului cel mai proeminent al rotulei, gamba pe care se execută măsurarea formând un unghi drept.Grosimea pulpei reprezintă perimetrul maxim al gambei măsurat la nivelul proeminentei maxime a pulpei. Grosimea gleznei reprezintă perimetrul măsurat deasupra maleolelor interne și externe.