Indiferent de produsul care urmează a se executa, măsurarea dimensiunilor corpului cu centimetrul, se face peste cămașă, deoarece la ceea ce se va îmbrăca pe deasupra  se va adăuga un plus de lejeritate mai mare.

În timpul efectuării măsurătorilor se recomandă ca orientarea corpului să fie cu fața spre oglindă, în scopul de a se putea observa de către cel care efectuează măsurătorile, dacă așezarea centimetrului pe părțile mai proeminente ale corpului este corespunzătoare, cât și pentru a se stabili mai precis forma corpului. La corpul privit din spate se poate observa dacă umerii sunt egali, dacă sunt la același nivel, dacă sunt drepți sau coborâți, de asemenea se poate observa forma abdomenului, a soldurilor cât și forma picioarelor.

Baza măsurii de lungime este înălțimea corpului care se măsoară din creștetul capului până la tocul încălțămintei.Pentru a se determina mai ușor această măsură se recomandă a se aplica pe marginea oglinzii o panglică centimetrică, începând cu gradația zero, de la baza pardoselii, după determinarea măsurătorii de lungime se va trece la măsurile de grosime.

Circumferința bustului se determină așezând centimetrul în jurul corpului pe direcție orizontală; se va avea în vedere să cuprindă partea cea mai proeminentă a bustului.Această măsură se va efectua în întregime, dar se înscrie numai jumătate din valoarea ei. Circumferința abdomenului se va determina în același fel ca și la circumferința bustului numai că se va avea în vedere sa fie cuprinsă partea cea mai proeminentă a abdomenului.

atelier-creatie-by-claudiu-ungureanu-3-350x280
atelier-creatie-by-claudiu-ungureanu-2-350x280
Circumferința taliei se va măsoară pe direcția unde este fixată betelia (fâșie îngustă cusută în partea de sus a pantalonilor) se va măsura pe direcția unde este fixată betelia pantalonului. Circumferința șoldurilor se va determina pe linia din dreptul soldurilor și se vor cuprinde tot părțile mai proeminente.Centimetrul va fi așezat pe linie orizontala.

Lățimea spatelui reprezintă distanța măsurată între cele două puncte de marcare a spatelui (brațele se întâlnesc cu corpul). Această măsură se ia în întregime și se notează jumătate din valoarea ei.

Lățimea pieptului se determină prin măsurarea liniei care unește cele două puncte de marcare a liniei feței trunchiului, pe direcția cea mai proeminentă a acestuia. 

Adâncimea răscroiturii mânecii la spate reprezintă distanța măsurată pe mijlocul spatelui de la a șaptea vertebră cervicală și talie și coloana vertebrală. În continuare pe această linie se poate stabili și lungimea produsului respectiv.

Înălțimea umerilor reprezintă distanța măsurată de-a lungul coloanei vertebrale; între punctul acromion (Apofiză a omoplatului în formă de spatulă, care se articulează cu clavicula) și marginea superioară a unei panglici trecută pe sub axile (sub braț).

Lungimea pieptului până la bust reprezintă distanța măsurată de la partea cea mai proeminentă a bustului (punctul mamelonar), dintr-o parte a pieptului, până în același punct din partea cealaltă a pieptului.

atelier-creatie-by-claudiu-ungureanu-1-350x280
atelier-creatie-by-claudiu-ungureanu-6-350x280
Centimetru de măsurat trece peste a șaptea vertebră cervicală și pe la baza gâtului în spate, lateral și în față. Lungimea măsurată se împarte în două. Circumferința la baza gâtului reprezintă perimetrul gâtului măsurat pe sub mărul lui Adam, în față și peste vertebra a șaptea cervicală la spate, centimetrul cu care se măsoară, fiind închis în fata în gropita sternală.

Lungimea umărului reprezintă distanța între baza gâtului și punctul acromion (încheietura umărului).

Lungimea exterioara a bratului reprezinta distanta intre incheietura bratului si incheietura mainii. Bratul este lasat liber de-a lungul corpului.

Măsurile necesare executării tiparelor de pantaloni se va stabili prin a se măsura corpul pe partea laterală, din direcția beteliei de la pantalon, adică de la talie în jos până la baza încălțămintei în partea din fata.

Lungimea pantalonului pe partea interioară sau lungimea pasului se determină prin a se măsura din punctul de unire al picioarelor pana la baza încălțămintei în partea din față.

Lungimea laterală reprezintă  distanța între linia de talie (sau linia de betelie a pantalonului) și baza încălțămintei, măsurată pe partea laterală a corpului și vertical în partea cea mai plină a coapsei.

atelier-creatie-by-claudiu-ungureanu-5-350x280
atelier-creatie-by-claudiu-ungureanu-7-350x280
Lungimea interioară (înălțimea între picioare) reprezintă distanța dintre punctul de unire al picioarelor și baza încălțămintei. Picioarele vor fi ușor depărtate, greutatea corpului repartizându-se egal pe cele două gambe.

Lărgimea pantalonului, jos la terminație este o măsură a cărei valoare se stabilește în funcție de modă sau după cerințele clientului.

Grosimea genunchiului reprezintă perimetrul maxim al genunchiului, măsurat la nivelul punctului cel mai proeminent al rotulei, gamba pe care se execută măsurarea formând un unghi drept.Grosimea pulpei reprezintă perimetrul maxim al gambei măsurat la nivelul proeminentei maxime a pulpei. Grosimea gleznei reprezintă perimetrul măsurat deasupra maleolelor interne și externe. 

Stofe de lux disponibile